Fűtés klímával: kényelmes és gazdaságos!


Hazánkban még kevésbé elterjedt fűtési mód a klímával történő fűtés, ám sok helyen már kezdik felfedezni óriási előnyeit. A klímákról még mindig az él a köztudatban, hogy luxuscikknek számítanak, drága a beszerelésük és a működésük csillagászati villanyszámlát eredményez. Pedig ez már jó ideje nincs így.

A modern klíma berendezések már közel sem fogyasztanak annyi energiát, mint 20-30 évvel ezelőtti elődeik. A klímák hőszivattyús elven működnek, ami teljesen más, mint akár egy gázkazán vagy egy elektromos radiátor. Egy hétköznapi olajradiátor azáramot egy fűtőszál segítségével alakítja hőenergiává, 1 egységnyi elektromos energiából állít elő1 egységnyi hőenergiát. A hőszivattyús készülékek esetében viszont ez az arány 1:4, azaz 1 egység áram felhasználásával 4 egység hőenergiát nyerünk. Gázfűtéshez hasonlítva szintén gazdaságosabb a klímás; még egy modernebb gázkazánhoz képest is 10-15%-ot takaríthat meg.

A mai klímaberendezések nagyrésze képes hűtésre és fűtésre egyaránt, ezáltal egy telepített készülék két feladatot is ellát – évszaktól függően biztosítja a komfortot. Meglevő klímájáról szakember megállapítja, hogy alkalmas-e egész télen át tartó fűtésre, valamint a külső egységet téliesíteni kell. Erre azért van szükség, mert a kültéri egységen keletkezik a kondenzvíz, ami ha megfagy, előbb-utóbb tönkreteszi a forgó ventilátort. A modern, téliesített klímák ezért bizonyos időközönként leolvasztják magukról a jeget. A legtöbb klíma -15 °C-ig fűt hatékonyan, de már bőven van a piacon olyan típus is, amely akár -22 °C-ban is könnyedén, a hatásfok csökkenése nélkül helytáll.

Mivel a klíma a levegőből szivattyúzza el a hőt – a hőmérsékletkülönbségből nyeri az energiát –,környezetkímélő a működése, hiszen megújuló energiaforrást használ (az elektromos áram felhasználása alacsony). Emellett nem bocsát ki káros anyagot sem.

A klímával történő fűtés rendkívül kényelmes megoldás, hiszen nem kell semmilyen tüzelőanyaggal és égéstermékkel bajlódnia; nincs korom, nincs hamu, így maximális marad a tisztaság otthonában. Wifin keresztül akár távolról is vezérelheti a fűtést, hogy mire hazaér, kellemes meleg fogadja a lakásban.

Ha korszerűsítené fűtését otthonában, mindenképp érdemes megfontolnia a klímás fűtést. Válassza ezt a kényelmes, igény szerint szabályozható, csendes és koszmentes megoldást!


Küldj üzenetet!

Ha kérdésed lenne írj üzenetet. Munkatársunk 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot!