Mérje Ön is rendszeresen a vérnyomását!


A magas és az alacsony vérnyomás is egyaránt veszélyes az egészségünkre. Legtöbbször a túl magas vérnyomásról (hipertónia) hallunk, pedig túl alacsony vérnyomással (hipotónia) is sokan küzdenek.

A magas vérnyomás sajnos népbetegség. A súlyos szív- és érrendszeri betegségek legtöbbször a kezeletlen hipertónia szövődményei. A betegek gyakran tünetmentesek, ezért nem is tudnak állapotukról és csak későn derül ki a probléma – akár egy szívroham vagy stroke eredményeként. Ha észleli magán ezeket a tüneteket, mindenképp mérje meg a vérnyomását: fejfájás, tarkótáji nyomás, gyengeség, koncentrációs zavar, szívdobogás érzet, szédülés.

A hipertónia kialakulásának esélyét jelentősen növeli az életkor, a dohányzás, az elhízás, a nem megfelelő táplálkozás, a cukorbetegség, de a genetika is szerepet játszik. Így akinek a családjában előfordult vérnyomás-betegség, az fokozottan figyeljen oda saját egészségére.

A normál vérnyomás 120/80 +/-20 Hgmm. Ha rendszeresen 140 vagy afölötti értéket mér, akkor magas vérnyomásról beszélünk, míg a 100 alattinál alacsonyról. Az alacsony vérnyomás gyakran genetikai, ilyenkor nem okoz különösebb panaszt. A kórosan alacsony vérnyomás (90/60) viszont már gyakran jár együtt szédüléssel, hányingerrel, hidegrázással, koncentrációs nehézséggel, elmosódó látással. Ha ilyen panaszokat észlelünk, érdemes orvoshoz fordulni, mert a hipotónia hátterében más állapot/betegség is meghúzódhat, például neuropátia, endokrin betegség, enzimdefektus, de lehet gyógyszer mellékhatás és helytelen táplálkozásból adódó hiány is.

Az alacsony vérnyomást egyszerű módszerekkel is kezelhetjük, ilyenek például: rendszeres folyadékfogyasztás, sós ételek, koffein bevitele, kompressziós harisnya viselése és rendszeres testmozgás.

Minden háztartásban kéne lennie egy hitelesített vérnyomásmérő eszköznek. Ha nincs, bármelyik patikában vagy gyógyászati segédeszköz boltban vásárolható. Ha szeretné, online is beszerezhet egy minőségi vérnyomásmérőt a Gyógyline.hu internetes gyógyszertárából. A web-patika gyógyászati segédeszköz kínálatában a megbízható Omron márka vérnyomásmérőit is megtalálja.

Küldj üzenetet!

Ha kérdésed lenne írj üzenetet. Munkatársunk 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot!