Stílszerű, emberi elbocsátás

Mindannyian hallottunk már történeteket igazságtalan, inkorrekt elbocsátásokról, rosszabb esetben velünk történt meg.


A jogszerűtlen kirúgás sokba kerülhet a munkáltatónak

A megalázó pedig rontja az ott dolgozók morálját és a cég hírnevét. Előfordult már, hogy a dolgozó köremailből tudta meg, hogy már nem tagja a csapatnak, volt, akit telefonon rúgtak ki, de olyan szélsőséges eset is, amikor a belépőkártyáját tiltották le anélkül, hogy értesítették volna.

Általában egy magára valamit is adó cégnek komoly normarendszere van, amely betartását kötelezőnek tekintik, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő. Az elbocsátás kizárólag írásban érvényes és csak akkor, ha a munkavállaló azt át is vette.

Elbocsátottként nem érdemes ezt halogatni, ugyanis amennyiben a munkáltató tanú jelenlétében jegyzőkönyvet vesz fel arról , hogy ismertették a felmondás tényét a munkavállalóval, onnantól az már érvényben van. Az elbocsátás közlőjének célszerű figyelni az emberi tényezőkre is: hogyan fogalmazza meg a rossz hírt, milyen légkört teremt, az elbocsátott munkavállaló milyen élethelyzetben van, hogyan fog reagálni, esetleg lehet-e szélsőséges, agresszív a viselkedése.

Ritkán kell alkalmazni a jegyzőkönyv felvételt, de vannak kirívó esetek, amikor muszáj. Legtöbbször mégis inkább szomorúan, de higgadtan tudomásul veszik a döntést.

Küldj üzenetet!

Ha kérdésed lenne írj üzenetet. Munkatársunk 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot!